EEN DUITSE AVOND – ILIJA TROJANOW, YOKO TAWADA & KRISTINE BILKAU

Gepost op
Wanneer:
5 oktober 2016 @ 20:00 – 6 oktober 2016 @ 22:00
2016-10-05T20:00:00+02:00
2016-10-06T22:00:00+02:00
Waar:
Bozar
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel
België
Kosten:
8 / 6 euro
Contact:
EEN DUITSE AVOND - ILIJA TROJANOW, YOKO TAWADA & KRISTINE BILKAU @ Bozar | Brussel | Brussels Hoofdstedelijk Gewest | België

“Wir schaffen das” zei Angela Merkel in volle vluchtelingencrisis. De Duitse schrijversgild lijkt er de meest succesvolle belichaming van. Sinds enkele jaren maken schrijvers met een migratie-achtergrond het schone weer in de Duitse letteren. BOZAR ontvangt twee van hen, de Duits-Japanse Yoko Tawada en de Duits-Bulgaarse Ilija Trojanow. Ze praten met aanstormend talent Kristine Bilkau en met vertaalster en Duitslandkenner Els Snick over hun werk en de rijke traditie waarin ze schrijven. Naast het gesprek in het Engels, zijn er ook voordrachten in het Duits, met vertalingen in het Nederlands, Frans en Engels. Een avond voor liefhebbers van literatuur zonder grenzen.

Kristine Bilkau publiceerde in 2015 De Gelukkigen, een roman over relatieproblemen en de zoektocht naar geluk van een generatie. Het boek werd getipt door het boekenpanel van De Wereld Draait Door, waardoor de Nederlandse vertaling een groot succes werd. In Duitsland is de debuutroman van Kristine Bilkau al bekroond met verschillende literaire prijzen, waaronder het beste debuut van 2015.
Yoko Tawada werd in Tokio geboren maar woont al meer dan dertig jaar in Duitsland. Ze schrijft zowel in het Duits als in het Japans. Haar verhalen spelen zich vaak af op geografische plekken waar meerdere culturen en talen samenkomen en met elkaar botsen. The New Yorker vergelijkt haar werk met dat van Bruno Schulz en Franz Kafka. In het Nederlands is haar werk bekend dankzij de door Désirée Schyns en Bettina Brandt vertaalde uitgave De Berghollander (Uitgeverij Voetnoot, 2010).
Ilija Trojanow werd geboren in Bulgarije, vluchtte met zijn ouders via Joegoslavië en Italië naar Duitsland, waar zij politiek asiel kregen. Zelf woonde hij later in Kenia, Bombay en Kaapstad. Tegenwoordig pendelt hij tussen Zuid-Afrika en Duitsland. Zijn grote literaire succes behaalde hij met De wereldverzamelaar.