Hommage aan Herman de Coninck

Gepost op
Wanneer:
22 mei 2017 @ 20:15
2017-05-22T20:15:00+02:00
2017-05-22T20:30:00+02:00
Waar:
Arenberg Antwerpen
Hommage aan Herman de Coninck @ Arenberg Antwerpen

Op 22 mei 2017 is het twintig jaar geleden dat Herman de Coninck in Lissabon aan een hartstilstand overleed. Hij werd 53 en liet een indrukwekkend oeuvre na, dat nog altijd veel mensen ontroert en inspireert. Kristien Hemmerechts, zijn weduwe, heeft de mooiste gedichten én ook brieven geselecteerd, en brengt die samen met de Nederlandse dichteres Ellen Deckwitz. Bram Nolf, hoboïst en bewonderaar van Herman de Coninck, zorgt voor muziek samen met bevriende musici. De ingetogen illustraties van Laura de Coninck, beeldend kunstenares én dochter van, ondersteunen de voorstelling visueel.

Kristien Hemmerechts is de auteur van romans, essays, reisverhalen en recensies. Ze doceert literatuur aan de Hogeschool Universiteit Brussel. Ze is de weduwe van Herman de Coninck, over wie ze het veelgeprezen Taal zonder mij (1998) schreef.

Ellen Deckwitz is een Nederlandse dichteres, schrijfster, columniste en performancekunstenaar. Ze schrijft onder meer voor NRC Next, NRC Handelsblad en De Morgen. Ellen debuteerde in 2011 met De steen vreest mij , bekroond met de C. Buddingh-prijs. Nadien volgden Hoi feest en De blanke gave , beiden unaniem geprezen door jury’s en recensenten. Van haar poëziegids Olijven moet je leren lezen gingen in 2016 meer dan 10.000 exemplaren over de toonbank. Deckwitz staat op diverse podia, van Lowlands tot Carré, van Edinburgh tot Warschau, van De Nacht van de Poëzie tot De Wereld Draait Door. Ze trad op met o.a. Spinvis, het Nederlands Blazers Ensemble en het Scapino Ballet.

Bram Nolf is hoboïst solist bij het Nationaal Orkest van België en docent aan het Lemmensinstutuut in Leuven. Hij genoot zijn opleiding aan de conservatoria van Gent, Rotterdam en Parijs. Zijn concerten brachten hem in alle belangrijke concertzalen van Europa, maar ook in Japan, Canada, Mexico en Indonesië. Zijn repertoire gaat van Albinoni tot Zimmermann, van barok tot avantgarde, van solo tot het grote orkestwerk. Bram Nolf plaatst zijn muziek graag in cross-overprojecten, waarin een link gemaakt wordt met literatuur, poëzie, beeldende kunst of theater. Hij probeert steeds een zo breed mogelijke maatschappelijke relevantie en een niet-elitaire context te vinden voor zijn projecten, zonder daarbij verregaande artistieke compromissen te sluiten. Voor de hommage aan Herman de Coninck laat hij zich vergezellen door Otto Derolez (viool), Gudrun Vercampt (viool), Béatrice Derolez (altviool), Karel Steylaerts (cello) en Jan Buysschaert (contrabas).

Laura de Coninck is de dochter van Herman de Coninck en zijn tweede vrouw Lieve Coppens. Laura is naast beautyredactrice voor verschillende lifestylemagazines een begenadigd illustratrice en beeldend kunstenares. Haar werk werd o.a. tijdens Kunstenfestival Watou en in Huis Happaert tentoongesteld.

Organisatie: Vlaams-Nederlands Huis deBuren en Antwerpen Boekenstad ism Arenberg