Mind the book: Ilja Leonard Pfeijffer en Joost Vandecasteele, uniek dubbelinterview door Dirk Leyman

Gepost op
Wanneer:
10 maart 2016 @ 20:00 – 22:00
2016-03-10T20:00:00+01:00
2016-03-10T22:00:00+01:00
Waar:
Vooruit, Balzaal
Sint-Pietersnieuwstraat
9000 Gent
België
Kosten:
€5

Tijdens Mind the Book nodigen we schrijvers Ilja Leonard Pfeijffer en Joost Vandecasteele uit voor een uniek dubbelinterview. Beide auteurs schreven in het verleden over thema’s als migratie en leven in de stad: Pfeijffer deed dat met het bekroonde ‘La Superba’, Vandecasteele met het even straffe ‘Massa’. De Morgen-recensent en auteur Dirk Leyman stelt deze keer vragen over hun nieuwste pennenvruchten, ‘Brieven uit Genua’ (Pfeijffer) en ‘Jungle’ (Vandecasteele).

In ‘La Superba’ beschrijft Ilja Leonard Pfeijffer hoe hij in de Italiaanse stad Genua als westerse migrant wordt geconfronteerd met Afrikaanse migranten. Geen wonder dat de schrijver in 2015 deelnam aan ‘The Pursuit of Happiness’, een literaire voorstelling over de verhitte problematiek van asielzoekers. Met zijn nieuwe roman ‘Brieven uit Genua’ schreef Pfeijffer de natuurlijke tegenhanger van ‘La Superba’.

We blijven in dezelfde stad, maar de toon is helemaal anders. De fictieve auteur uit het eerste boek maakt plaats voor een gelijknamig personage dat kennis maakt met de harde realiteit. In de brieven uit de titel – een fragment kan je hiernaast lezen – reflecteert de Nederlander over zijn schrijversbestaan, zijn jeugd en de actualiteit. Geen fictie deze keer, maar een boek dat de harde realiteit van het ware leven beschrijft.

Ilja Leonard Pfeijffer is een Nederlandse dichter en schrijver. Voor zijn roman ‘La Superba’ kreeg de auteur in 2014 de Libris Literatuurprijs. Vorig jaar ontving hij de Jan Campertprijs voor beste poëziebundel. En met zijn dichtbundel ‘Idyllen’ won Pfeijffer recent nog de VSB Poëzieprijs en de Awater Poëzieprijs.  “Deze bundel zingt, knarst, fabuleert, droomt en barst uit zijn voegen van een nauwelijks te remmen dichterlijke droom”, schreef de jury in haar eindrapport.

 

BRIEVEN UIT GENUA
In ‘La Superba’ beschrijft Ilja Leonard Pfeijffer hoe hij in de Italiaanse stad Genua als westerse migrant wordt geconfronteerd met Afrikaanse migranten. Geen wonder dat de schrijver in 2015 deelnam aan ‘The Pursuit of Happiness’, een literaire voorstelling over de verhitte problematiek van asielzoekers. Met zijn nieuwe roman ‘Brieven uit Genua’ schreef Pfeijffer de natuurlijke tegenhanger van ‘La Superba’.

We blijven in dezelfde stad, maar de toon is helemaal anders. De fictieve auteur uit het eerste boek maakt plaats voor een gelijknamig personage dat kennis maakt met de harde realiteit. In de brieven uit de titel reflecteert de Nederlander over zijn schrijversbestaan, zijn jeugd en de actualiteit. Geen fictie deze keer, maar een boek dat de harde realiteit van het ware leven beschrijft.

Pfeijffer zelf over ‘Brieven uit Genua’: “in ‘La Superba’ heb ik de hele infrastructuur van het gebouw opzichtig aan de buitenkant aangebracht, zoals bij het Centre Pompidou in Parijs. In ‘Brieven uit Genua’ laat ik de werkelijke bouwput zien met alle steigers en onafgewerkte constructies. […] Niets is verzonnen. Dat is de spelregel. Ik kan je beloven dat het daadwerkelijk heel erg privé wordt, met schokkende onthullingen.”

JUNGLE
“In de Vlaamse literatuur van de 21ste eeuw is Joost Vandecasteele een unicum” (De Standaard der Letteren)

Schrijver, theatermaker en columnist Joost Vandecasteele bracht zonet ‘Jungle’ uit, een state of the union voor de 21ste eeuw. In ‘Jungle’ schetst hij het verhaal van een worstelende schrijver die zich vastklampt aan elke commerciële opdracht die voorbijkomt en zo achtereenvolgens in Madrid, Kazachstan en Tokyo belandt. Een bijtende, geestige kroniek over een man op zoek naar zingeving in een uit de bocht gevlogen tijd.

Joost Vandecasteele won in 2010 de Vlaamse Debuutprijs voor ‘Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij’. Zijn romans ‘Opnieuw en opnieuw en opnieuw’ en ‘Massa’ werden genomineerd voor de BNG Literatuurprijs. Sinds 2013 heeft hij een column in Focus Knack en momenteel werkt hij aan een televisieserie gebaseerd op zijn debuut en stand-upcomedyshow.