“IN POLEN, NERGENS DUS” OLGA TOKARCZUK, ZIEMOWIT SZCZEREK, JULIA FIEDORCZUK & GRZEGORZ JANKOWICZ

Gepost op
Wanneer:
4 oktober 2016 @ 20:00 – 22:00
2016-10-04T20:00:00+02:00
2016-10-04T22:00:00+02:00
Waar:
Bozar
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel
België
Kosten:
8 / 6 euro
Contact:
"IN POLEN, NERGENS DUS" OLGA TOKARCZUK, ZIEMOWIT SZCZEREK, JULIA FIEDORCZUK  & GRZEGORZ JANKOWICZ @ Bozar | Brussel | Brussels Hoofdstedelijk Gewest | België

“Het verhaal speelt zich in Polen af, nergens dus.”, luidt het beroemde begin van Alfred Jarry’s absurde toneelstuk Ubu roi. Het lijkt wel een ludieke knipoog naar de politiek-culturele verschuiving die Polen het afgelopen jaar gekend heeft. Sinds de rechts-conservatieve regering aan de macht raast er een storm door de culturele wereld. Sommigen spreken zelfs van een ‘cultural war’. Reden genoeg om vier literaire topfiguren uit Polen aan het woord te laten over wat er gaande is in hun land. het gesprek wordt gemodereerd door Stéphane Alonso, EU-correspondent van NRC Handelsblad in Brussel en oud-correspondent in Warschau.


 

Grzegorz Jankowicz is filosoof, criticus, redacteur en vertaler. Hij werkt aan de Jagiellonian Universiteit in Krakau en aan de Indiana University Bloomington in de Verenigde Staten. Hij vertaalde schrijvers als George Perec, Richard Rorty and Slavoj Žižek naar het Pools. Vorig jaar kwam zijn boek Refugees from the Ulro Land. Essays uit. Momenteel is hij directeur van het Conrad Festival, een internationaal festival voor literatuur.

Julia Fiedorczuk is dichter, vertaler en literair criticus. Ze doceert aan de universiteit van Warschau. Daarnaast is Fiedorczuk lid van The Association Study of Literature and the Environment. Haar jongste werk Nieważkość [Gewichtloosheid] verscheen in 2015.

Olga Tokarczuk is een van de meest veelgeprezen en succesvolle Poolse auteurs van haar generatie, mede dankzij de kritische toon in haar werk. Sinds 1998 woont ze in een klein dorp vlakbij Nowa Ruda, waar zij haar eigen uitgeverij Ruta heeft opgericht. In 2015 won ze de International Bridge Prize en de Nike Award voor Ksiegi Jakubowe [Jakobs boek].

Ziemowit Szczerek is schrijver, journalist en globetrotter. Hij schreef voor magazines als Polityka, Nowa Europa Wschodnia en Ha!art. Hij debuteerde als medeauteur van het boek Paczka radomskich Powszechny en ontving in 2013 de Polityka Passport, een belangrijke prijs voor zijn boek Przyjdzie Mordor i nas zje, czyli tajna historia Słowian.