Herman de Coninckprijs 2016

Bart Meuleman, Maarten Inghels, Marc Kregting, Ruth Lasters en Jeroen Theunissen zijn de vijf dichters die kans maken op de Herman de Coninckprijs 2016 voor de beste dichtbundel.

Bart Meuleman werd genomineerd voor zijn bundel Mijn soort muziek die uitgegeven werd bij uitgeverij Querido. De jury over Mijn soort muziek:
Mijn soort muziek is een eigenzinnige bundel, met bijzonder fraaie regels en een interessante ‘schijnanekdotiek’. Door het filosofische karakter van Meulemans observaties ontstijgen zijn gedichten het particuliere niveau. De dichter houdt afstand en laat zijn regels nadrukkelijk ademen; dit leidt tot een melancholie, die nergens haar trefzekerheid verliest.”

Op dinsdag 26 januari 2016 wordt de prijs uitgereikt op een feestelijke avond in de Antwerpse Arenbergschouwburg, met de steun van de Provincie Antwerpen.
De vakjury van de 10de Herman de Coninckprijs wordt voorgezeten door Bas Kwakman (Poetry International) en bestaat verder uit Cathérine De Kock (De Standaard), Jeroen Dera (hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen), Saskia Scheltjens (faculteitsbibliothecaris Letteren en Wijsbegeerte UGent) en Hilde Verbreuken (Radio 1).